Jelenlegi hely

A napelemes rendszerek energiahozamának becslésére több lehetőség is adódik, a közelítő becslésektől a pontos számításokig.
Minél nagyobb és bonyolultabb egy rendszer (illetve annak telepítési viszonyai), annál indokoltabb, hogy részletes energiahozam szimulációval vizsgáljuk, pontosan mennyi energiát is várhatunk az adott rendszertől, vagy éppen pontosan hogyan telepítsük, hogy a lehető legtöbb energiát várhassuk tőle.

 

A napelemes rendszerek energiahozam becslésére az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

  • I.-es szint: Magyarországon az átlagos várható fajlagos energiahozam kb. 1 050 – 1 150 kWh/kWp×év, ami azt jelenti, hogy 1 kWp csúcsteljesítménnyel rendelkező rendszer(-részlet) 1 050 – 1 150 kWh villamos energiát termel évente.
  • II.-es szint: Létezik egy online adatbázis, amely (többek között) teljes Európa napenergia hozam adatait tartalmazza. A térkép alapú GIS adatbázissal megadható a telepítés pontos helye, így a program a helyi meteorológiai (besugárzási) adatokat felhasználva számol, figyelembe véve a rendszer szintű domborzati (CSAK DOMBORZATI) árnyékhatásokat.
  • III.-as szint: Ahhoz, hogy a fenti pontossági szintről elugorhassunk, már mindenképp 3D alapú valós szimulációra van szükség. A telepítés helyének és adottságainak pontos megadásával (domborzat esetén a domborzati viszonyok; épület esetén az épület pontos 3D modellje) már részleteiben vizsgálható a természetes és épített környezet árnyékoló hatása (mely a rendszerelemek hatásfokából eredő veszteségeket és hőmérséklet-változás okozta hatásfokváltozást követően a legjelentősebb veszteségforrás).
    Természetesen ebben az esetben is helyi meteorológiai adatokra kell hagyatkozni, hogy minél pontosabb eredményeket kapjunk.

 

A 3D alapú vizsgálat lehetővé teszi, hogy az átlagos meteorológiai év minden pillanatában vizsgáljuk az rendszerre vetett árnyékok hatását és így pontos éves energiahozam adatot kapjunk.

Ezzel a szolgáltatásunkkal a napelemes rendszer telepítését tervező ügyfeleinknek szeretnénk energia és költségmegtakarítást elérni.