Izrael Családi ház- Energia-önellátás lehetőségei

A projektről

A projekt célja egy új építésű izraeli családi ház (288 m2) energetikai és fenntarthatósági szempontú döntéstámogató tanulmányának elkészítése volt. Fő feladataink közé tartozott a besugárzás modellezése és energetikai szimuláció, hogy meghatározhassuk a várható energiaigényt és fogyasztást.

Lehetőség

Az igény egy fenntartható otthon fejlesztésére Izraelben kifejezetten magas, mivel az energiaárak átlagosan 15-30%-kal meghaladják az európai átlagot, így a lehetséges fluktuáció terhe alól az otthon felszabadítható.

Kihívások

Ezen projekt legnagyobb kihívását Izrael meteorológiai helyzete jelentette, mivel a megszokotthoz képest egy teljesen más adottságokkal rendelkező helyszínen kellett a tapasztalatainkat alkalmazni. Más szemmel kellett az épületet megfigyelnünk, máshova került a hangsúly. Szintén kihívást jelentett, hogy a teljes villamosenergia-fogyasztást napelemes rendszerrel kellett lefedni. Ez azt jelentette, hogy a szükséges kapacitás 21,6 kWp.

Megoldás

Röviden az U-értékről: Értéke egyenesen arányos a hőátbocsátási képességgel, tehát egy alacsony U-érték jó hőszigetelést jelent. A megfelelő hőszigetelés érdekében a lehető legalacsonyabb hőátbocsátású nyílászárókat ajánlottunk, melyek beépítésével 1500 kWh energiát nyerünk évente más, elavult nyílászárókhoz képest.) A fűtés és hűtés megoldására hőszivattyús rendszert javasoltunk ügyfelünk számára. A teljes villamosenergia-fogyasztást 72 darab 300 Wp teljesítményű napelempanellel értük el, kelet-nyugat tájolással, mellyel a hozam kiemelkedően magas: 1538,15 kWh/kWp.