A projektről

Az ország első személyfelvonójának otthont adó, 1924-ben épült Postapalota először a háború után került teljes rehabilitációra, majd a 2010-es évek végén újra munkálatok indultak az épületen. Fontos, hogy hangsúlyozzuk a lehetőséget a régi épületek fenntarthatóvá tételére, felújítások során elérhető innovatív energetikai megoldásokra. Erre egy kiváló példa a Postapalota felújítása. Az üzemeltető célja az volt, hogy az épület BREEAM minősítést kapjon, ezért keresték meg csapatunkat, hogy a már meglévő felújítási tervet a BREEAM szempontoknak megfelelően véleményezzük, kiegészítsük, esetleg korrigáljuk.

Lehetőség

Az ingatlan felújításának tervezési fázisában a kiválasztott és lehetséges építészeti és gépészeti megoldások átfogó ismeretére, vizsgálatára, valamint a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételére egyszerre volt szükség. Ezek az igények illeszkedtek csapatunk kompetenciáihoz, így sikerült az építészeti és a gépészeti felújítási elemek kapcsán is további javaslatokkal élnünk, melyek az energia- és költséghatékonyság mellett immár a BREEAM szempontoknak is megfeleltek. Az ingatlan felújításának tervezési fázisában a kiválasztott és lehetséges építészeti és gépészeti megoldások átfogó ismeretére, vizsgálatára, valamint a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételére egyszerre volt szükség.Ezek az igények illeszkedtek csapatunk kompetenciáihoz, így sikerült az építészeti és a gépészeti felújítási elemek kapcsán is további javaslatokkal élnünk, melyek az energia- és költséghatékonyság mellett immár a BREEAM szempontoknak is megfeleltek.

Kihívások

Kihívásként kezeltük a teljeskörű BREEAM megfelelés vizsgálatát, ahol számos szempontot kellett figyelembe venni a számítások elvégzéséhez.

Megoldás

Megállapítottuk, hogy a tervezett napelemes rendszer - 45 darab, 330 Wp teljesítményű. ( A kiserőmű DC oldali ssz. teljesítménye 14,85 kWp. A napelemeket dél-keleti irányban, lapostetőre alkalmazható tartószerkezettel (dőlés szöge 15°) kell rögzíteni.) - a BREEAM szempontoknak megfelel. Tanácsoltuk a MiaSolé által gyártott flexibilis, ragasztható napelemek alkalmazását.

Tervekben nem fellelhető, de a BREEAM szempontok alapján érdemes a hőszivattyú berendezések külön almérővel való ellátása, villamos energia fogyasztásuk, valamint hő és hideg energia termelésük követése, monitorozása érdekében. (Ene 05 1.e)

Az R410A hűtőközeg alkalmazása helyett az R32-t javasoljuk. Pl.: DAIKIN EWAT-B-SL sorozat.

Napelemek elrendezése 1
Napelemek elrendezése 1

Napelemek elrendezése 2
Napelemek elrendezése 2