EKR - tanácsadás, hitelesítés, audit

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) - tanácsadás, végsőenergia-megtakarítás hitelesítése, energetikai audit

A beruházásokkal elért megtakarításokat hitelesíteni kell, hogy az EKR rendszerben elszámolhatóvá váljanak.

Összekötjük a kötelezetteket a beruházókkal. Auditáljuk és hitelesítjük a megtakarításokat, így azok elszámolhatóvá válnak.

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) - tanácsadás, végsőenergia-megtakarítás hitelesítése, energetikai audit

EKR - tanácsadás, hitelesítés, audit

Az EKR új lendületet adhat energiahatékonysági beruházásának. A beruházásai az eddig ismert támogatások mellett találkozhatnak az EKR kötelezettekkel, így újabb bevételt generálva a projektek megvalósítására.

Mi az EKR?

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer: egy új szakpolitikai eszköz, amely a 2021-től 2030 végéig tartó időszakban évi 7 PJ új végsőenergia-megtakarítást elérését hivatott segíteni a Nemzeti Energia- és Klímatervben kitűzött cél teljesítése érdekében.

Mi az EKR lényege?

A kötelezetteknek évente változó mértékű hitelesített energiamegtakarítást kell elérniük a végfelhasználók körében. Ezt bármilyen olyan intézkedéssel, programmal vagy beruházással megtehetik, amely a végfelhasználó energiaigényének igazolható csökkentését eredményezi.

A kötelezetteknek lehetősége van harmadik fél által elért megtakarítás elszámolására, ezért a bevezetett rendszer kedvezményezettjei maguk a végfogyasztók, mivel a hitelesített projektjeiket értékesíteni tudják a kötelezetteknek.

Mik az EKR projekt lépései?

Ahoz, hogy a beruházás elszámolható legyen a projekt kezdete előtt addicionális hozzájárulásra van szükség. Ilyen hozzájárulás lehet a célzott energetikai tanácsadás vagy az igénybe vett szakreferens szolgáltatás.

Egy EKR projekt lehetséges menete
Egy EKR projekt lehetséges menete

Az üzembehelyezés után az elért energiamegtakarítást hitelesíteni vagy auditálni kell, így az elszámolhatóvá válik.

Mi a különbség a hitelesítés és az auditálás között?

Hitelesítés esetén a végrehajtott intézkedésnek szerepelnie kell a sztenderd intézkedési jegyzékében. Ilyenkor az auditor a jegyzékben szereplő módszerrel számolja ki az elért megtakarítást. A jegyzékben nem szereplő intézkedések által elért energiamegtakarítások elszámolásához energetikai auditra van szükség.

EKR kötelezettek
 • Villamosenergia-kereskedők
 • Villamosenergia egyetemes szolgáltatók
 • Földgázkereskedők
 • Földgáz egyetemes szolgáltatók
 • Közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítők
Mi az energiahatékonysági járulék?

A kötelezetteknek lehetősége van a megtakarítás helyett - részben vagy egészben - energiahatékonysági járulék megfizetésére, melynek mértéke 50 000 Ft/minden nem teljesített 1 GJ/év.

Ebből következik, hogy minden olyan beruházást érdemes megvalósítani, amelynek a pénzügyi megtérüléshez szükséges támogatás mértéke a megtakarított energiára fajlagosítva kevesebb, mint a fenti járulék.

Lehet utólag vagy előre teljesíteni?

Igen. Ha kötelezett adott évben több megtakarítást ér el, mint a kötelezettségének mértéke, akkor az ábrán látható mértékben tudja a többletet elszámolni a következő, vagy az előző két évre.

Előre és utólagos teljesítés lehetősége
Előre és utólagos teljesítés lehetősége

Milyen jellegű beruházásokkal lehet elérni az előírt végsőenergia-megtakarítást?

Minden olyan energiahatékonysági beruházással, amely a végfelhasználó energiaigényének csökkentését (nem kiváltását) eredményezi.

Példák az EKR rendszeren belül “elszámolható” beruházásokra:

 • Fűtött épület határoló szerkezeteinek korszerűsítése (hőszigetelés, nyílászáró-csere)
 • Fűtési rendszer korszerűsítése (kazáncsere, hőszivattyús rendszer)
 • Villanymotorok cseréje
 • Kompresszor fordulatszám szabályozása
 • A szellőztető rendszer bővítése hővisszanyerő rendszerrel
 • Stb.

NAPELEMES RENDSZERREL elért, kiváltott villamos energia NEM ELSZÁMOLHATÓ AZ EKR RENDSZERBEN, mivel nem végsőenergia felhasználást, energiaigény csökkenést eredményez, hanem a meglévő igények kiváltását szolgálja megújuló energiával.

További kérdése van?

A honlapon található információ elsősorban a szabályozás fő jellemzőit hivatott bemutatni. Ha a részletekkel kapcsolatban további kérdése van vegye fel velünk a kapcslatot!

Általános információk:

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Hivatkozott jogszabályok:

17/2020. (XII. 21.) MEKH rendelet a végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról

122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról