18. Kerület - Fenntartható társasház közösség

Project Summary

Számos projektünk úttörőként jelenik meg a magyar piacon, ezek közé tartozik a 18. kerületi fenntartható lakónegyed kialakítása is. Cél, hogy a közösség fogyasztásának minél nagyobb részét megújuló energiával biztosítsák. A várt hatékonyság érdekében vizsgálatokat végeztünk több szcenáriót figyelembe véve: lapostetős, magastetős lakóépületek fogyasztásbecslésének, benapozottságának összehasonlítása.

Lehetőség

Ügyfelünk a tervezési szakasz első fázisában szerette volna látni, hogy az egyes épülettájolás, alaprajz, gépészeti megoldás alternatívák, forgatókönyvek mit jelentenek energetikai szempontból. Mivel a beruházó számára különösen fontos szempont, hogy az épületek energiaigényét minél nagyobb arányban megújuló energiával fedezze, több épületgeometriára, tájolásra és méretre jól összehasonlítható és lehetőleg pontos becslést kellett, hogy kapjon az épületek energiaigényéről és a helyben megtermelhető megújuló energia mennyiségéről.

Kihívások

Kihívást jelentett, hogy többszintes, többlakásos épületek esetében a tetőfelület - amely leginkább alkalmas lehet megújuló energia hasznosítására - általában nem elegendően nagy ahhoz, hogy megközelíthető legyen a közel nulla energiaigény, vagyis annak a közel 100%-ban megújuló energiákkal való fedezése. Ilyen esetben különösen nagy a hangsúly az energiahatékonyságon, az ideális gépészeti és építészeti megoldások kiválasztásán, valamint az ideális tetőgeometria és tájolás kiválasztásán.

Megoldás

Dinamikus szimuláció használata, domborzatot és épületet is figyelembe véve lehetővé tette számunkra, hogy a különböző építészeti megoldások között a hatékonyságot mérlegeljük, szemléltessük megrendelőnk számára. Ezt a módszert durva szűrőként alkalmaztuk arra, hogy kiválasszuk a leghatékonyabb építészeti változatokat. A szimuláció során képesek vagyunk meghatározni, hogy a várható hozam milyen mértékben fedi majd le az átlagos éves fogyasztást. A két képen a lapos- és ferdetetős változatok benapozottságvizsgálata látható, melyek alapján kijelenthető, hogy lapostetőre telepített napelemekkel több energiát tudunk termelni.

18.kerület árnyékhatás-vizsgálat 1
18.kerület árnyékhatás-vizsgálat 1

18.kerület árnyékhatás-vizsgálat 2
18.kerület árnyékhatás-vizsgálat 2