Haller Lakópark - Innováció a budapesti lakáskultúrában

Project Summary

A Haller-projekttel egy új irány kialakulását kezdeményeztük megbízónkkal a budapesti lakáskultúra fenntartható fejlesztése érdekében. Feladatunk egy 5 blokkból álló lakópark napelemparkjának megtervezése volt. Ügyfelünk célja, hogy az épület energia költségét csökkentse, ehhez a kívánt kapacitás mennyiséget 50 kW-ra tűzték ki.

Lehetőség

A Haller-projekt egy fenntartható innovációt kezdeményezett az ingatlanpiacon. Budapesten egyedülálló fejlesztésekkel szeretnének egy új módot kialakítani a közösségi együttélésre. Versenytársak jelenleg nincsenek a piacon, az ingatlan használata kevesebb költséggel jár, igy a fejlesztő prémium kategóriában értékesítheti.

Kihívások

Kihívást jelentett, hogy az öt blokkból álló épületen csak a képen jelölt 1-es és 2-essel jelölt részeken engedélyezett a telepítés, így korlátozott lehetőségekkel indultunk, de csapatunknak ez sem jelentett gondot. A szimuláció eredményeként azt kaptuk, hogy a tetőn lévő berendezések árnyéka nagymértékben csökkenti a napelemek hatékonyságát. Ezért egy jobb megoldást kellett találnunk.

Beépíthető tető 1-2
Beépíthető tető 1-2

Megoldás

A helyhiány miatt pergolák építését javasoltuk. Fontos, hogy a szerkezet a falakkal 40 fokos szöget zárjon be, így az épület külalakja nem változik, nem zavaró az elhelyezett objektum a járókelők számára. A képen látható, hogy a pergolára helyezett napelemek hatékonysága kiemelkedő.

Árnyékhatás-vizsgálat
Árnyékhatás-vizsgálat

Napelemek elhelyezése
Napelemek elhelyezése