RiverPark Irodaház - Fenntartható fejlesztések feltárása

Project Summary

A RiverPark irodaház üzemeltetője egy azon partnereink közül, melyek a fenntartható fejlesztések feltárása érdekében keresték meg csapatunkat. Ahhoz, hogy a lehetséges lépéseket feltérképezzük, hitelesített energetikai tanúsítványt készítettünk dinamikus épületenergetikai szimulációval, így ügyfelünk számára átlátható összehasonlítást biztosítottunk a jelenlegi fogyasztás és a javasolt megoldások közötti fogyasztásról.

Lehetőség

Manapság a vállalatok számára értéknövelő a fenntartható működés, számos döntéshozó törekszik rá. Az üzemeltetőnek lehetősége van a bérleti díjak növelésére, míg a bérlők számára alacsonyabb működési költséget biztosít. Hasonló fejlesztésekkel szintén cél Budapest vonzóbbá tétele a külföldi befektetők számára.

Kihívások

A sikeres szimulációhoz először átfogó képet kellett kapnunk az épületről és annak működéséről. Óriási épület, összetett gépészeti rendszerekkel, változó felhasználói szokásokkal, időben és térben szerteágazó nagy eltérést mutató felhasználói magatartással. Tetőre nem megoldható a tartószerkezetes napelem rendszer kiépítése.

Megoldás

Ügyfelünk számára három lehetséges fejlesztési opciót (okos fűtésvezérlés, hőszivattyús rendszer, napelemes rendszer) vizsgáltunk részletesen a döntés tudományos alátámasztása érdekében, összehasonlítva a jelenlegi állapot eredményeivel. A hőszivattyús fűtési rendszerrel nem érhető el energiaköltség-megtakarítás, így az arra való áttérés abban az esetben javasolt, ha az épület hűtési rendszere teljes átépítésre érik meg. Már az okos fűtésvezérlés bevezetése esetén is csökkennek a jelenlegi költségek, de ez legnagyobb mértékben napelemes rendszer telepítésével figyelhető meg, éves szinten kb. 3 millió forint energiaköltség takarítható meg. Kiegészítő hatékonysági javaslataink: flexibilis ragasztható napelemek, hőszivattyús melegvíztároló alkalmazása villanybojler helyett, energiahatékony légszűrők, energia-visszanyerésre alkalmas lift.

Szimuláció
Szimuláció