Természetvédelmi Világalap

A WWF Magyarország ügyfelének, a Budapest Banknak az ökológiailábnyom-felmérése és csökkentési javaslatok tétele volt a Wattmanager Kft. feladata 2019 tavaszán. A felmérések a budapesti központi irodára, a békéscsabai központi irodára, illetve a fiókhálózat 3 irodájára vonatkozott. A felmérés kiterjedt a villamosenergia-használathoz, a fűtéshez, a személygépjármű-használathoz, az étkezéshez, a vízhasználathoz, a papírhoz és az elektronikai hulladékhoz kapcsolódó szénlábnyom vizsgálatára.

A cég a következő szempontokra figyelt a javaslattételnél: többszöri hasznú intézkedésekre összpontosított, a javaslatokat a már bevált gyakorlati példák alapján választotta. A biztonság iránya volt az egyik elsődleges szempont, míg a gazdaságos megoldásokat szintén előnyben részesítettük. A különböző épületekre tett javaslatok:

  • Villamos energia (napelemek a homlokzatra, tetőkre; tápegységek cseréje; hőszivattyús melegvíztároló alkalmazása): 3278 tCO2eq kibocsátás, ebből megtakarítható 765 tCO2eq, ami így 23%-os megtakarítást jelent.
  • Közlekedés (abroncsváltás, energiatakarékos motorolaj használata, fa tartószerkezetű solar parkoló villamos közlekedés esetén; gyorstöltők kialakítása): 1975 tCO2eq kibocsátás, ebből megtakarítható 524 tCO2eq, ami így 26%-os megtakarítást jelent.
  • Fűtési energia (radiátor hőtükör, padlások hőszigetelése): 1202 tCO2eq kibocsátás, ebből megtakarítható 353 tCO2eq, ami így 29%-os megtakarítást jelent.
  • Egyéb megtakarítások (vízhasználat, étkezés, repülés, papír, elektronikai hulladék): 64 tCO2eq megtakarítás, ami 18%-os megtakarítást jelent.

Szénlábnyomcsökkentés
Szénlábnyomcsökkentés

Ezen megtakarítások segítségével kifejezetten jól szemléltethető, hogy tudatos viselkedés mellett csökkenthető egy épület ökológiai lábnyoma. A megrendelő cég elvárása volt felénk, hogy 2025-re ez a lábnyom 25%-kal csökkenjen. Ilyen feltételek mellett ez a csökkenés teljesíthető és lépéseket tettünk a fenntartható működés felé. A kibocsátás legnagyobb hányada a villamos energia megtermeléséből, illetve felhasználásából származik, ezért elsődleges volt annak csökkentése. Ezt leginkább napelemek alkalmazásával tudtuk elérni.